Logo
nl
Logo

Internetverbinding verbeteren? Lees deze 7 tips

Zit u wel eens in een Teams meeting met stilstaande gezichten en mensen die niet reageren? Dan is het tijd om uw internetverbinding te verbeteren! Hoe vervelend is het om tijdens een belangrijke videocall onderbroken te worden door internetproblemen? Het is echt frustrerend, omdat internet vereist is voor veel van onze werkzaamheden. We hebben daarom 7 tips voor een optimale en stabiele internetverbinding voor uw kantoorpand.

1. Test uw wifi snelheid met een speedtest

Voordat u grote aanpassingen in uw pand maakt, adviseren wij om eerst een speedtest uit te voeren. Het zou namelijk zonde zijn om geld uit te geven aan veranderingen, terwijl dit helemaal niet nodig blijkt te zijn. Met een speedtest kunt u gemakkelijk de snelheid van uw wifi te testen. Geeft de website aan dat dat u een snelle wifi verbinding heeft? Dan ligt het niet aan uw COAX, DSL of glasvezel internetverbinding, maar aan andere factoren zoals een trage website. Bezoek een andere website om te kijken of het probleem bij de website ligt of aan een andere factor.

2. Verander het wifi-kanaal of de internet frequentie

Gebruiken andere bedrijven in uw kantoorpand hetzelfde wifi-kanaal? Dan kan dit uw internet signaal verstoren en voor een slechtere internetverbinding zorgen. Dit kunt u gemakkelijk oplossen door uw wifi-kanaal of internet frequentie te veranderen. Hierdoor zal uw wifi-kanaal geen ander kanaal meer overlappen en uw internetverbinding wordt minder snel verstoord. Onze access points scannen regelmatig om te kijken of er een nieuw kanaal nodig is. Is dit het geval? Dan kiest ons access point automatisch een nieuw kanaal.

3. Installeer access points voor een betere internetverbinding

Is uw werkplek te ver weg van uw modem? Dit is niet ten goede van uw internetverbinding en kan werkzaamheden zoals uw videocall beïnvloeden. Met access points creëert u een draadloos netwerk (wifi) of breidt u deze uit. Door access points te installeren, verbetert u dus het bereik van uw internetverbinding. Verbind de access points via een netwerkkabel aan de router of een switch. De access points werken als een tweede toegangspunt voor de wifi. Dankzij de bekabelde verbinding kunnen de access points een goede en stabiele draadloze internetverbinding verspreiden. Wij zorgen ervoor dat de access points op de optimale plekken hangen en versterken zo uw zwakke signaal.

Dus wat is dan het verschil tussen een access point en een wifi versterker? En waarom raden wij wifi versterkers aan? Wifi versterkers of PowerLine adapters herhalen enkel een zwak signaal. Deze wifi versterkers of PowerLine adapters kunnen dus niet oneindig het wifi signaal herhalen en het beïnvloed vaak uw wifi snelheid. Daarnaast creëren deze vaak geen mesh netwerk. Bij onze access points is dat wel het geval. Hierdoor maakt uw mobiele apparaat automatisch verbinding met het béste en dus het snélste access point. Vaak is dit de dichtsbijzijnde. U hoeft dus nooit meer uw wifi verbinding uit-en-aan te zetten voor een tijdelijke snellere verbinding.

4. Plaats access points op de juiste plek voor een goed bereik

Muren of andere obstakels kunnen de internetverbinding verbreken of verslechteren. Plaats daarom een access point op een centrale locatie. Hierbij geldt de regel: hoe verder u bent van de zender, hoe zwakker het wifi signaal en hoe lager de internet snelheid. We adviseren het access point op een hoge plek te plaatsen, omdat de internetverbinding minder onderbroken wordt door kantoorinrichting en andere objecten. Let op! Elektronische apparaten, zoals de hardware van uw werkplek, kunnen ook het internet signaal verstoren. Zorg ervoor dat er altijd 30 cm afstand tussen het access point en de hardware is. De plek van uw access point heeft dus veel invloed op de kwaliteit van uw COAX, DSL of glasvezel internetverbinding. Denk er dus goed over na waar u uw access point plaatst.

5. Upgrade uw internetabonnement

Heeft u ooit een zakelijke internetverbinding afgesloten en dacht u daarmee klaar te zijn? Ooit was een verbinding van 100Mbps misschien voldoende, maar tegenwoordig moet je daar toch twee keer over nadenken. Dit verschilt natuurlijk wel per bedrijf; gebruikt u op een normale werkdag alleen Outlook voor uw mail en browset u wat op het internet dan zit u misschien al goed. Heeft u onderhand al 4 werknemers in dienst die minstens hetzelfde internetverbruik hebben of meer? Die 100Mbps moet dan eigenlijk door vijven worden gedeeld, waardoor u een lagere internetsnelheid krijgt. Een upgrade van uw huidige internetabonnement klinkt dan toch niet zo verkeerd. Tegenwoordig kunt u met een glasvezelverbinding al tot 1000Mbps download en zelfs 1000Mbps upload halen. Op steeds meer plekken komt glasvezel beschikbaar. Ook met non-glasvezel verbindingen kunt u vaak een hogere snelheid halen dan die 100Mbps. Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden voor uw bedrijf.

6. Vervang uw oude hardware

Ook uw hardware speelt een belangrijke rol in uw dagelijks werk. Heeft u vorig jaar nog een nieuwe laptop gekocht? Helaas is dit niet de enige factor die meespeelt in uw internetsnelheid. De internetsnelheid die u ervaart, is slechts zo snel als het minst snelle onderdeel in de route van uw meterkast naar uw apparaat. Hierbij moet u denken van een router, switch of access point tot aan de kabel die alles verbindt. Gebruik hier niet zomaar een ethernetkabel voor die u “nog had liggen”. Vaak zijn deze nog van de oude generatie, waardoor u uw snelheid direct beperkt tot de snelheid van de kabel. Neem contact met ons op voor advies over mogelijke upgrades die relevant zijn voor de netwerkconfiguratie van uw bedrijf.

7. Gebruik een gastennetwerk voor optimaal internet

Los van het delen van een internetverbinding zoals benoemd in tip 5, kan het delen van uw wifi netwerk ook problemen veroorzaken. Zorg er altijd voor dat uw gasten op een apart netwerk zitten. Hebben uw gasten een eigen wifi-netwerk en wachtwoord? Dat houdt niet altijd in dat uw gasten afgezonderd zijn van uw bedrijfsapparatuur. Wij zorgen ervoor dat uw gastennetwerk compleet afgezonderd is. Daarnaast kunnen wij bijvoorbeeld de internetsnelheid van uw gastennetwerk beperken. Hiermee kunt u voorkomen dat een onwetende gast die in de wachtkamer eventjes zijn Netflix serie kijkt, ervoor zorgt dat u uw Teams call niet succesvol kan voeren. Wij denken graag met u mee om te zorgen voor het beste resultaat voor u én uw klanten.

Controleer daarom voor een goede internetverbinding de plek van uw access point, verander het wifi kanaal, installeer een access point, upgrade uw internetabonnement of vervang oude hardware. Komt u er niet uit of geeft u dit liever uit handen? Wij helpen u graag bij het optimaliseren van uw internet op uw kantoor. Bekijk al onze internetoplossingen of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.